Rally

Götenerundan 2025

Du som vill se Götenerundan rekommenderas köpa programblad med kartor och information om deltagande bilar, förare och kartläsare. Programbladet kan köpas från och med 2025-05-09 kl 9.00 på Götene Preem och E3-Baren Lugnås och på Vättlösa Bygdegård.
Pris programblad: 150 kr.
Götenerundan arrangeras 10 maj med Vättlösa bygdegård som start- och målområde. Tävlingen ingår i Mega Rally Cup och består av två specialsträckor som körs två gånger.
Tidplanen för i år är ännu inte beslutad. Starttider förra året från start- och målområdet var kl 9.00 föråkare, 10.00 tävlande. Exakta starttider på specialsträckorna kommer att framgå av programbladet.
Anmälan till Götenerundan genom Race Consulting senast 1 maj.
Götenerundan är den tredje deltävlingen i Mega Rally Cup. Totalt ingår nio deltävlingar där den sista är Eklidensprinten 20 september.

Nygammal sträcka på årets Götenerundan

“Äntligen får vi tillgång till en av Sveriges häftigaste rallyvägar”.
Omdömet kommer från Tore Bigsten, banchef i Götene Motorklubbs Götenerundan 10 maj.
Tore Bigsten gläds åt att klubben åter kan använda en uppskattad sträcka.
“Efter minst 15 års uppehåll får vi nu fått tillgång till en sträcka som vi använt tidigare. Det är fyra km som kombineras med några kilometer finlandsväg och en avlutande del på en rallyväg med hög kvalitet. Totalt pratar vi om nio kilometer mycket fin rallyväg”, säger Tore Bigsten.
Även andra sträckan är nio km.
“Det är en känd sträcka för er som gillar att köra rally i Götene. På grund av ägarbyte i en fastighet har vi nu fått tillgång till ytterligare två kilometer av hög kvalitet. Det är en mycket varierande sträcka, från liten byväg till finlandsväg”, fortsätter Tore Bigsten.
Götene MK bedömer att vägarna kommer att hålla mycket bra för 100 startande.
Götenerundan har också en regularityklass. Denna klass kör banan tre gånger före rallyekipagen, mellan varv ett och två samt efter sista rallybilen.
“Eftersom våra rallyförare alltid försöker köra den kortaste vägen blir det en utmaning i denna tävlingsdel att köra mitt i vägen, där banan mäts, och inte följa i eventuella spår”, avslutar Tore Bigsten.

Texten om den nygamla sträckan är utskickad som pressmeddelande 2025-04-15

RALLYFILMER 2025
Jocke Hallin och Jimmy Karlsson
satsar på att svetsa samman teamet i år och därefter låta resultaten komma nästa år.
David Nattsson och Sebastian Johansson i ny bil.
Claes Söderqvist bygger ny bil efter kraschen förra året.
Patrik Barth höll licenskurs för blivande rallyåkare.
Övriga rallyfilmer på vår YouTube-kanal.

Vättlösa Bygdegård (nere t h) med f d fotbollsplanen (överst t v) är centrum för Götenerundan 2025. Vägen uppe t v går mot Lerdala, nere t h mot Götene. Bygdegården ligger 3 km från korsningen Vättlösavägen-gamla E20 och 14 km från Lerdala.

Götenerundan 2024

101 bilar var anmälda till årets Götenerundan och 83 kom till start. Totalsegern togs av Stefan Alenmalm, Trollhättan och kartläsaren Erik Gustafsson, Lindesberg. Den tvåhjulsdrivna Volvon var åtta sekunder snabbare än David Nattsson och Sebastian Johansson som tävlar för Falköpings MK respektive Götene MK. De båda Götene MK-åkarna Claes Söderqvist med kartläsaren Martin Andersson förutspåddes kunna störa de bästa bilarna. Men så blev det inte. Claes slutade fyra i klassen B-förare 2wd, en sekund från pallplats, och det räckte till en 20:e plats totalt.
Värt att notera är att legendaren och meriterade rallyföraren Mats Jonsson, 66, från Forshaga slutade på 15:e i sin Toyota Celica, 52 sekunder efter totalsegraren. Mats har bland annat vunnit Svenska Rallyt två gånger. Uppskattningsvis 1 000 rallyintresserade följde tävlingen i skogarna utanför Götene.
Kompletta resultatlistor finns på Race Consultings hemsida.
Tävlingen var en av fem i Mega Rally Cup och ingick i Västras Historiska Rallycup. Mega Rally Cup inleddes med Lilljumbon i Falköping och avslutades med Eklidensprinten på Orust. Claes Söderqvist, Richard Jonsson och Jocke Hallin är de tre förare som deltagit 2024 från GMK.

Filmer
Det finns flera filmer inför och om Götenerundan 2024. Du hittar filmerna på vår YouTube-kanal.

Länkar till andras filmer från rallytävlingen 2024:
Upplevelse – WedeSport
Bilkamera – Oscar Janson | Oscar Östlund | Team Egared | Fällman Motorsport | André Lundström | Bergsander Rallyteam | Melvin Bengtsson | Stefan Alenmalm | Felix Holmsten | GT Rally & Racing | Vincent Lidre | Bergsander Rallyteam
Klipp – Svensk Motormedia | Swedish Rally | SWE Rallyfilmer | Blomgrens Rallyfilmer | Hampus Rallyfilmer | Svensk Motormedia | JF Rallyfilmer | Daniel Beckman Photography


Götenerundan 2023

Götenerundan är Götene MK:s traditionella rallytävling, som 2023 genomfördes 6 maj och ingående i Svenska rallycupen. 205 bilar kom till start i tio klasser. Den största klassen var A-förare 2WD med 37 startande. Elitklassen – A/B/C-förare 4WD, samlade 27 startande med Kalle Gustafsson, Haninge, som segrare följd av Christoffer Haglund, Nyköping och David Nattsson, Falköping med Götene MK:s Sebastian Johansson som kartläsare. Götenerundan inkluderade fyra specialsträckor: Hangelösa 7,7 km, Stenum 11,8 km, Bränningsholm 8 km och Lönnekulla 6,8 km.
Film från Emotorsport (19:06 minuter). Film med Emil Friman och Tom Törngren på SS4. Duon hade sjätte bästa tid i sin klass. Kameran är monterad i bilen och är länkad från Emil Friman Motorsports YouTubekanal.
Götenerundan inledde Svenska rallycupen, som bestod av sex deltävlingar där Marknadsnatta var den sista 21 oktober. Nattsson/Johansson slutade tvåa i cupens elitklass och Richard Jonsson/Toni Andersson slutade fyra i sin klass.
Götene MK hade fyra medlemmar som medverkade i Götenerundan. Förutom kartläsaren Sebastian Johansson deltog föraren Richard Jonsson med kartläsaren Toni Andersson i klassen C 2WD och kartläsaren Tobias Bragd i C VOC.
2023 deltog fyra förare från Götene MK i Mega Rally Cup.


Totalvinnare Götenerundan

1966 Anders Sigurdsson, och Ingvar Ström, båda från Ulricehamns MK
1967 Fritz Mossberg, SMK Trollhättan
1968-1973 ingen uppgift
1974 Håkan Svensson, Fägre MK och Rolf Lindh
1976 Bror Danielsson, Årjängs MK och Klas Edqvist
1999 Mats Adielsson, Göteborgs MK
2000 Thomas Norqvist, SMK Trollhättan
2001 Eddie Hörbing, Degerfors RC och Jörgen Skallman
2002 Eddie Hörbing, Degerfors RC och Joakim Gevert
2004 Bengt Thorsell, Skara MK och Bosse Holmstrand
2006 Bengt Thorsell, Skara MK och Marie Andersson
2007 Håkan Svensson, Fägre MK och Anders Sjöberg, Ljungby MK
2008 Bengt Thorsell, Skara MK och Marie Andersson
2009 Håkan Svensson, Fägre MK och Anders Sjöberg, Ljungby MK
2010 Eddie Hörbing, Laxå MK och Björn Nilsson, MK Ratten
2011 Eddie Hörbing, Laxå MK och Björn Nilsson, MK Ratten
2012 Håkan Svensson, Fägre MK och Anders Sjöberg, Ljungby MK
2013 Bengt Abrahamsson, Kullings MS och Pierre Ellison, Säffle MC
2014 Håkan Svensson, Fägre MK och Tömmy Sävevik, Vara MK
2015 Eddie Hörbing, Laxå MK och Göran Bergsten, Forshaga MC
2017 Glenn Ström, Dals MK och Martin Svensson, SMK Trollhätttan
2018 Martin Lundquist, Fagersta MK och Christian Segerström, Fagersta MK
2019 Christoffer Haglund, SMK Nyköping och Jens Jakobsson, SMK Nyköping
2020 och 2021 arrangerades inte Götenerundan pga pandemin
2022 Christoffer Haglund, SMK Nyköping och Nellie Karlsson, Skillingaryds MK
2023 Kalle Gustafsson, Haninge MK och Magnus Nilsson, Katrineholms MK
2024 Stefan Alenmalm, SMK Trollhättan och Erik Gustafsson, SMK Linde

Götenerundan 1966 och 1967

Götene Motorklubbs protokoll är tyvärr ganska fattiga på information om de första Götenerundorna. Men i Skaraborgs Läns Tidnings arkiv i Skara finns innehållsrika tidningar. 

FÖRSTA GÖTENERUNDAN 1966
sportsidorna i SkLT 17 januari finns ett referat från den första ”T-tävlingen”. Götene Motorklubb fick goda vitsord i tidningen.
Tävlingsledaren Per Karlsson och hans mannar hade före tävlingen haft ett styvt arbete med all snö som fallit. De hade dock lyckats mycket bra då samtliga vägar som kördes var i prima skick”.
Av artikeln i SkLT framgår vidare att 71 bilar var anmälda och 68 kom till start. Två av favoriterna, Åke Andersson, SMK Uppsala och Lennart Eliasson, SMK Motala tvingades bryta. En “malör” som inträffade medförde att en etapp fick strykas. Vad det var för malör framgår inte av referatet.
Anders Sigurdsson, Ulricehamns MK, som vann premiärrallyt med Ingvar Ström som kartläsare körde en Saab 96 Sport och var 3:33 minuter före tvåan Hans Lundh (Björn Wahlgren) i en Saab 96 Sport. Trea var Olof Haglund, SMK Trollhättan, Renault Gordini, +6:12. På fjärde plats SMK Trollhättans Ingvar Welén (Bertil Trued), +6:45.

GÖTENERUNDAN 1967
I januari 1967 arrangerades den andra Götenerundan. Att döma av rallyreferatet i SkLT hade tävlingen kommit för att stanna. Denna gång kom 101 bilar till start. Tidningen bedömde antalet åskådare till fantastiska 5 000. “Det talar för att denna typ av biltävling är populär”, skriver tidningen.
Rallytävlingen benämndes “T-tävling” under 1960-talets arrangemang, men kallades under 1970-talet allt oftare för rally. T stod för Tillförlitlighet.

Tore bjöd in de båda veteranerna Arne och Leif som mindes rallyt på 1960-talet.

Rallysportens internationella historia

1800-talet: Rallyns rötter går tillbaka till slutet av 1800-talet. 1894 hölls den första så kallade “hästlösa vagnstävlingen” i Paris, som senare spreds till andra delar av Frankrike. I Italien anordnades den första biltävlingen 1897.
1911: Det första officiella rallyt i Monte Carlo hölls och grundades av personer som var involverade i casinoverksamheten där. Det var också i samband med denna tävling som ordet “rally” blev etablerat. Sedan dess har tävlingen hållits varje år, med undantag för krigsåren.
1930-talet: Rallytävlingar blev populära i alperna, som det franska Rallye Internationale des Alpes. Samtidigt startade det brittiska RAC Rally 1932, som snarare var en njutningsfylld åktur mellan olika kuststäder.
1950-talet: En gyllene era för långdistansrally med lopp som Lissabonrallyt i Portugal, Tulpanrallyt i Nederländerna, Midnattssolsrallyt (numera Svenska rallyt) i Sverige, De tusen sjöarnas rally i Finland och Akropolisrallyt i Grekland. Arrangörerna började förlägga körsträckorna till mer utmanande vägar för att locka publik.
Interkontinentala rallytävlingar: På 1960- och 1970-talet dök det upp rallylopp i Sydamerika och Afrika. 1968 kördes ett lopp mellan London och Sydney genom Europa, Mellanöstern och Australien. 1970 anordnades ett lopp från London till Mexico City, med en äventyrlig rutt genom flera länder.
1979: Det klassiska Paris-Dakar-rallyt anordnades för första gången, och interkontinentala rallytävlingar blev en egen disciplin.